tiistai 22. heinäkuuta 2014

Puulattian värinvaihto

Tämä postaus käsittelee vanhan puulattian pintakäsittelyä kun haluttiin vaihtaa harrastetilan lattian väriä. Näin jälkikäteen ajateltuna viisainta olisi ollut hakea rakennuskonevuokraamosta kunnon lattianhiomakone vaikka harrastetila onkin. Vähintäänkin astetta parempi lopputulos olisi tullut ja hiominen olisi varmaanki  ollut nopeampaakin. Oppia ikä kaikki ja yritetään muistaa ensi kerralla.

Tarvikkeet tilattiin tietysti Taloon.comista:

Taloon.comin Sahatut hinnat!

Tässä on kuitenkin lähtökohta;
Ylempänä hiottua pintaa. Raja jätetty oviaukon kohdalle.
Lattia hiottiin tuikitavallisella tasohiomakoneella aloittaen K40 paapperilla, jonka jälkeen K120 huolellisesti läpi. Aikaa meni n. 3 tuntia 13m2 alueen jynssäämiseen.


Hiottu lattia imuroituna
Hionnan jälkeen pölyä oli joka puolella enemmän kuin riittävästi joten imurointiin ja pölyjen pyyhintään meni aikaa saman verran kuin pölyn tuottamiseen.


Tikkurila Parketti Ässä PETSI
Tätä tavaraa lattiaan siveltiin. Ensimmäiseen kerrokseen hiottu lattia imi tavaraa reilusti mutta pienemmällä määrällä selvisi myöhemmillä kerroksilla. 2,7 L purkista 13m2 alueelle meni 2/3 eli varmaan hieman alle 2L.


Ensimmäinen kerros Parketti Ässä PETSIÄ
Kuten tuossa kuvassa näkyy, hiomisen olisi voinut hieman kiitettävämminkin suorittaa. Petsi ei vaaleampiin kohtiin ole tarttunut juurikaan.


Toinen kerros Parketti Ässä Petsiä
Toinen kerros saa lattian näyttämään jo hieman paremmalta. Kaiken kaikkiaan lattiaan meni kolme kerrosta petsiä.


Parketti Ässä LATTIALAKKA Puolikiiltävä
Lattia lakattiin kolmannen petsauskerran jälkeen puolikiiltävällä Tikkurilan Parketti Ässä LATTIALAKALLA. Lakkakerroksia tuli yhteensä kolme, ja lakkauksessa käytettiin tavallista lakka-sivellintä. 13m2 alueelle meni ~litran verran.


Ensimmäinen lakkakerros
Mikäli asuintilaan tai muuhun vastaavaan suunnittelee vastaavaa niin pohjatöiden tärkeyttä ei voi tarpeeksi korostaa, tässäkin lattiassa pinnassa näkyvät kaikki kolot ja syvemmät naarmut, joita ei tasohiomakoneella saanut pois. Eli kunnon lattianhionta kone (tai miksi niitä sanotaankaan) niin lopputuloksesta tulee parempi. Lattiasta tuli myöskin todella liukas, tuskin johtuu vesiohenteisten mömmöjen haistelusta vaan lattiasta itsestään, eli ei puuportaisiin / rappusiin tätä tavaraa :D

Taloon.comin Sahatut hinnat!