torstai 6. helmikuuta 2014

Audi A3 1.6 1999 Etujarrulevyjen ja palojen vaihto

Audi A3 1.6 1999 etummaiset jarrulevyt ja palat + niiden vaihto

Jälleen on tullut puuhasteltua, mitään kummempia höpötyksiä aloitetaan;
Auton tunkkaus ja rengas pois, en tälläkään kertaa sitä neuvo. Vai pitäisikö siitä tehdä oma postauksensa? Uskon kyllä että jos mersumiehet selvisivät renkaan irroittamisesta mersun jousen vaihdon yhteydessä niin kyllä Audimiesten ja naistenkin pitäisi pärjätä :)

Kaikki auton varaosat hankit helposti täältä!

Tarvitset muuten seuraavat työkalut, renkaan irroittamiseen passasi ainakin tämän audin kohdalla 17mm hylsy, jarrusatulan irroittamiseen räikkä ja torx 45 kärki, kunnollinen tähtipää ruuvari ja vinka/puristin jarrusatuloiden mäntien sisään työntämiseen.
Ja tietysti puhdistusainetta jolla saa uuden karheat levyt putsattua varastointirasvasta tai miksi sitä sanotaankaan. Jätän nimen mainitsematta mutta kuvassa näkyy.
Jarrusatula on kiinni kahdella pultilla jotka löytyvät helposti kun työntää päänsä rengaskoteloon. Pultit löytyvät kahden suojahatun alta (hattu alemmassa kuvassa) ja lähtevät toivottavasti suotuisasti irti torx45 avaimella.
Kun pultit on avattu satulan yläosa kääntyy menosuuntaan päin ja ylöspäin nostamalla. Palat lähtevät helposti irti, ja jos ei näin ole niitä voinee avittaa ruuvarilla kampeamalla.
Ja kas näin, kuva vielä tästäkin vaiheesta kun ei ole paloja. Kuvaamiseen uhrautuu melkoinen tovi raksausten yhteydessä, ja loppuillan voikin puhdistella puhelinta jolla kuvat on otettu.
Jarrulevyn irroitus, ruuvi irti ja levy hyppää syliin. Jos ei hyppää niin vasara auttaa. Ruuvi voi olla hyvinkin kiinni, silloin auttaa vasaralla napakka isku (parikin) ruuvarin päähän.
 Tuon näköinen se on levyn alta. Kasaus tapahtuu jälleen kerran päinvastaisessa järjestyksessä mutta alla on vielä kuvat siitäkin. Uusi jarrulevy on muuten huomattavasti helpompi putsata rasvasta kun se on irti. Suosittelen näin jälkikäteen. Olen kuullut että jotkut innokkaat vetävät santapaperilla levyt läpi mutta itse olen siinä uskossa että turhaa touhua. Sama pätee asennusrasvojen ym. kuparitahnatouhuihin, niin kauan kun pöly pysyy poissa palat liukuvat moitteetta mutta lyhyenkin ajan jälkeen ja kunnon pölyyntymisen tapahduttua alkaa jarrupalat takertelemaan. Tästä syystä en sitä laittanut. Saa tietysti kertoa jos olen täysin väärässä?

Uusi levy paikoillaan mutta jostain kumman syystä vielä putsaamatta. Kuvaaminen vie kaiken huomion (tai asennusjuoma).
Uudet palat menevät huomattavasti kivemmin paikoilleen kun puristaa männän sisään (kuva). HUOM! Joissakin satuloissa, tässäkin audissa takajarrusatulassa täytyy kiertää mäntää samalla kun sitä painetaan sisään. Omanlaisella työkalulla homma sujuu näppärästi ja sellaisen saa mm. ruotsalaisesta autotarvikkeita myyvästä puljusta.
Satula kiinni niillä torx pulteilla ja suojahatut paikoilleen. Renkaan kiinnitys niin valmista on!